Veelgestelde vragen lasertherapie
Laserontharing
De laatste jaren is deze effectieve behandelmethode steeds bekender geworden, maar toch krijg ik nog regelmatig vragen.
Daarom heb ik de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met mij op.
Hoe werkt laserontharing?
Het ontharings apparaat, de Lumenis Lightsheer Diode laser, produceert een laserstraal die maar een fractie van een seconde op de huid worden uitgezonden. Het pigment van de haren absorbeert het licht en zet het licht om in warmte. De warmte zorgt voor vernietiging van de voedingsbodem in het haarzakje, zodat deze niet meer in staat is om een nieuwe haar te ontwikkelen.
Hoelang duurt een behandeling?
De behandeling verloopt snel. Het behandelen van de bovenlip duurt enkele minuten, de oksels ongeveer een kwartier en bij een groter gebied zoals bijvoorbeeld de benen duurt de behandeling ongeveer een uur.
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Gemiddeld zijn er tussen de 6-8 behandelingen nodig voor definitieve ontharing. Een haar maakt namelijk een groeicyclus door en ontwikkelt zich in 3 verschillende fasen. De serie haren in de eerste groeifase (anagene fase) reageert optimaal op een laserbehandeling. Deze haren zitten namelijk diep in het haarzakje en bevatten veel pigment. Dit pigment absorbeert het licht en zet het om in warmte. Door de warmte kan de voedingsbodem van het haarzakje vernietigd worden. De haren in de overgangsfase en de rustfase komen ook een keer aan de beurt. Bij de volgende behandeling bevindt een nieuwe serie haren zich in de groeifase.
Werkt het ook bij ingegroeide haren?
Na 1-2 behandelingen zal je al merken dat er vrijwel geen ingegroeide haren en ontstekingen meer te zien zijn.
Is een behandeling pijnlijk?
De behandeling is niet pijnlijk te noemen, eerder gevoelig. Het wordt vaak omschreven alsof er een elastiekje tegen je huid wordt geschoten. Doordat de puls maar een fractie van een seconde duurt wordt het niet pijnlijk. Voor extra comfort is de kop van apparaat koel en wordt de huid na afloop gekoeld met een coolpack.
Mag ik in de zon na een behandeling?
Zowel voor, tijdens en na de behandeling is het belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon met een SPF 30. Omdat het apparaat licht uitzend wat door pigment wordt geabsorbeerd is het beter als de huid niet zongebruind is. Het apparaat kent namelijk geen onderscheid tussen pigment in de huid en pigment van de haar in het haarzakje. De behandeling is daarom ook het meest effectief bij een lichte huid met donkere haren.
Mag ik tussendoor haren epileren?
Nee, 5 weken voor aanvang van de behandeling moet je al stoppen met epileren, harsen en het gebruik van ontharing crèmes. Deze behandelmethodes verwijderen namelijk het haarzakje waardoor er geen pigment meer is om het te vernietigen. Voor en na de behandeling mag je wel scheren.
Zijn alle haren verdwenen en blijven deze voorgoed weg?
Na iedere behandeling komen er minder haren terug. De haren zullen ook dunner zijn en minder stug. Wij verwachten een gemiddelde haarreductie van 80- 95%.
Het is mogelijk dat er in de toekomst nieuwe haarzakjes geactiveerd worden. Dit kan gebeuren onafhankelijk van de laserbehandeling. Doordat haren groeien onder invloed van hormonen kunnen hormoonveranderingen of medicijngebruik hier invloed op hebben.
Wordt de behandeling vergoed?
Het verwijderen van overmatige haargroei in het gezicht wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering.