06 - 26 87 85 39

Een dag uit het leven van een huidtherapeut

Huidtherapie is een jong, en daardoor soms nog onbekend, beroep.
Mensen vragen vaak aan mij wat mijn werk precies inhoud en met welke huidklachten ze bij me terecht kunnen.
Ook bestaande patiënten zijn vaak nieuwsgierig naar welke klachten ik nog meer behandel.
Omdat ik het erg leuk vind om mijn mooie vak meer bekendheid te geven, neem ik jullie graag een dagje mee naar mijn werk!


Mijn dag begint om half negen met het openen van de e-mail, het beantwoorden van Whatsappjes en het uitpakken van pakketjes. Bijna dagelijks komen er bestellingen binnen van huidverzorgingsproducten, kousen, thoraxbandages en andere hulpmiddelen.


De buit van vandaag! Een levering met huidverzorgingsproducten van het merk Paula’s Choice en twee paar steunkousen. Ik bel de betreffende patiënten om te laten weten dat de kousen binnen zijn en plan meteen een afspraak met ze in om de kousen te komen passen. Tussen het aanmeten en de levering van de kousen zit vaak een week tijd.


Om 9 uur stapt de eerste patiënt de praktijk binnen. Naast een oedeembehandeling ga ik vandaag een thoraxbandage voor haar aanmeten. Een thoraxbandage is een soort steunkous voor het lichaam, in de vorm van een hemd. Bij borstkanker zijn bestralingen vaak een onderdeel van de behandeling. Door middel van bestraling worden de foute cellen in het lichaam kapot gemaakt, maar helaas ook de gezonde cellen. Hierdoor kan er ophoping van vocht ontstaan op de plek waar wordt bestraald. Dit kan pijnklachten geven. Doordat de bandage tegendruk biedt, verminderd de hoeveelheid vocht en daardoor worden de pijnklachten ook minder.
De bandage wordt op maat gemaakt. Daarom is het belangrijk om de precieze maten te meten. In deze bandage moet ook ruimte worden gemaakt voor de prothese, daarom is deze meegenomen om te passen.


Een patiënt komt langs om haar armkous te passen. De kous was eerder deze week binnengekomen. Wanneer lymfeklieren worden verwijderd uit de oksel, is er een grote kans op het ontstaan van een vochtophoping in de arm. Er wordt dan een armkous aangemeten om de ophoping van vocht tegen te gaan. Het is belangrijk dat deze zo comfortabel mogelijk zit, daarom word deze ook op maat gemaakt. Eén keer per jaar mogen er twee armkousen worden aangemeten. Wanneer het precies op maat wordt gemaakt is het belangrijk dat de patiënt de eerste kous een week lang probeert. Dan kunnen er eventueel aanpassingen worden gemaakt voor de tweede kous.


Voor de ochtendpauze ontvang ik een telefoontje van de huisarts. Een patiënt heeft voetklachten en er zit een wondje op de voet. De huisarts wil graag dat ik de patiënt binnenkort zie, omdat er in het ziekenhuis lange wachttijden zijn. Ik loop even langs bij podotherapeut Manon van Voetencentrum Wender. Zij weet alles van voeten en daarom bespreek ik de situatie van deze patiënt graag even met haar. We besluiten de patiënt gezamenlijk te zien om zo de beste behandeling te kunnen bieden.


Tussen de afspraken in mijn praktijk door, breng ik een bezoekje aan het Liefferdinck in Den Ham. Hier behandel ik patiënten met wonden aan de voeten of benen en meet ik op aanvraag steunkousen aan.


13.00 uur, tijd om te lunchen. Omdat ik in de buurt van de praktijk woon loop ik tussendoor even naar huis.


Na mijn pauze komt een jonge patiënte langs voor controle van haar acne. Het behandeltraject is inmiddels afgerond, maar eens in de zoveel tijd pas ik een lichte peeling toe om te voorkomen dat puistjes weer een kans krijgen. Op deze foto zie je de pompoenpeeling. Pompoenpulp werkt antibacterieel en bevat fruitzuur. Dat zorgt er voor dat dode huidcellen verwijderd worden.


Daarna ga ik verder met een andere huidbehandeling. Deze patiënt behandel ik in verband met ongewenste haargroei. Dit doe ik door middel van elektrische epilatie. Dat is een vorm van definitief ontharen. Bij deze behandeling wordt een dun naaldje in het haarzakje geschoven waarna er kort stroom wordt gegeven. Door de warmte die ontstaat door de stroom, wordt het haarzakje vernietigd. Hierdoor kan er geen nieuwe haar terug groeien.


Mijn favoriete crème van Paula’s Choice! Een verzorgende dagcrème met antioxidanten en kalmerende ingrediënten. Deze fijne crème is een hele dunne fluïde, die makkelijk uitsmeert en geen witte waas achter laat. En dat terwijl hij een optimale bescherming tegen de zon biedt: in de crème zit factor 50!


Aan het einde van de dag zie ik een patiënt voor de behandeling van littekens op zijn hand. Deze zijn ontstaan na een ongeval.
Er is getransplanteerde huid geplaatst op de handrug. Voordat deze patiënt bij mij kwam, was de huid erg stug en waren de littekens verdikt. In een aantal maanden tijd hebben we al een mooi resultaat behaald. Wanneer de littekens nog soepeler en vlakker zijn, kan ik werken aan het cosmetisch verfraaien van de littekens door middel van microneedling.

Om 18.30 uur rond ik mijn werkdag af. Ik werk mijn administratie bij en ruim alles op in de praktijkruimte.
In verband met privacy en de gevoeligheid van enkele behandelingen, heb ik niet alles in beeld kunnen brengen. Zo behandelde ik vandaag meerdere patiënten met oedeem na borstkanker, lipoedeem, acnelittekens en had ik een intake met een nieuwe patiënt. Per dag zie ik gemiddeld 15 patiënten.

Ik denk dat ik jullie een aardig beeld heb kunnen geven van de werkzaamheden van een huidtherapeut.
Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te zien!

Een afspraak maken?

U kunt per e-mail of telefoon contact opnemen met Huid- en Oedeemtherapie Annely Jansen

Een eerste consult is altijd kosteloos en vrijblijvend